joi, 20 august 2009

Maci,narcise,lalele,zambile....


"- 3 lalele va rog!Da, cele de acolo din colt,cele rosii,exact acelea.Va multumesc."
Cam asa a sunat rugamintea mea la o florarie din frumosul Iasi acum ceva timp in urma.Plecand cu 3 lalele,rosii,mari ,frumoase acasa, ma gandeam pe drum cat de bine ma face sa ma simt o floare.Da, sunt femeie asadar imi plac florile si nu orice floare ci florile care cred eu, ma reprezinta, ma fac sa zambesc, ma fac sa ma simt femeie...

In clasa I, cand eram doar o pustoaica am avut o coronita facuta din maci, coronita care reprezenta rezultatele mele la invatatura.Faptul ca am luat premiul I nu a insemnat la fel de mult precum a insemnat faptul ca mama imi facuse o coronita din maci,aveam cea mai frumoas coronita! De atunci, macii imi aduc aminte de copilarie, nu am mai primit astfel de flori de multa vreme insa sunt sigura ca atunci cand voi primi, o parte din mine va zbura cu gandul la acel moment care mi-a marcat copilaria...premiera din clasa I! Macii au fost primele flori care mi-au placut, primele flori pe care le-am primit si primele flori care m-au facut sa ma simt femeie.

Mai tarziu, nu aveam sa stiu ca o sa ajung sa apreciez mai tare un parfum, sau un inel sau poate o pereche de pantofi. Nu aveam sa stiu ca voi creste si inocenta mea va ramane undeva in urma impreuna cu puritatea macilor copilariei mele...Incepusem sa fiu interesata de la o anumita varsta de cosmetice, pantofi, genti, parfumuri si rochite...florile deja mi se pareau o cheltuiala fara sens.

Dar asa cum aceste subiecte de interes au devenit prioritare la o anumita varsta, in acelasi mod, mai tarziu ele si-au pierdut din importanta. Am invatat cu timpul ca scopul hainelor e cu totul altul, scopul real al lucrurilor cu valoare materiala este de a ne face sa ne simtim bine, de a ne simti comfortabil si in cazul hainelor, de a ne tine de cald si de a ne reprezenta pe noi ca indivizi. Asadar am invatat sa apreciez ca exista lucruri mult mai importante si ca exista momente care te fac de 1000 de ori mai fericit decat un maraton la shopping. Am invatat sa iubesc persoanele din jurul meu si nu imaginea de suprafata, am invatat sa pun accentul pe continut si nu pe ambalaj, am invatat ca fericirea vine din lucruri marunte!

La un moment dat, pe la 16-17 ani am primit in dar narcise,realizand pentru prima oara cat sunt de frumoase si de atunci am inceput sa tin ,iar, la ideea de inocenta,finete,eleganta dand la o parte orice tentativa de meschinarie si de aparenta.Usor,usor incepusem sa fiu atenta la detalii, din ce in ce mai des eram intrebata ce flori imi plac si trebuia sa stiu clar ce flori precizez.Asadar cu trecerea timpului,mi-am dovedit ca florile chiar ma pot face fericita si florile te fac sa zambesti fara sa iti adreseze vreun compliment ,florile te fac sa uiti de probleme fara sa ti se propuna o mica vacanta de weekend la mare...Aveam deja pe lista cu flori preferate,macii-ce imi aduceau aminte de perioada in care nu stiam nici macar abecedarul, naricsele-perioada imediat urmatoare,perioada adolsecentei,naivitatii,greselilor, lalelele-perioada maturitatii,frumosul prag de 20 de ani iar acum m-am indragostit de zambile,e ultima mea dragoste!

Fiecare perioada de evolutie si progres mi-a fost marcata de cate o floare, floare ce mereu imi va aduce aminte cat de repede trece timpul!Mai ieri eram in clasa I iar azi...deja studenta in anul II cu mari planuri pentru viitor.Pentru fiecare floare primita ,exista o persoana care sa o daruiasca iar acestor persoane le adresez un mare MULTUMESC! De la aceste persoane am invatat sa iubesc florile si de la aceste persoane am invatat sa fiu sensibila si inocenta, de la aceste persoane am invatat ca o floare ,primita la momentul potrivit ,de la persoana potrivita poate face mai mult decat 1000 de cuvinte!

Am gasit intamplator un site cu semnificatiile fiecarei flori si ciudat este ca am realizat ce mare coincidenta exista intre semnificatie si ce trairi am avut eu in perioada in care am primit acele flori...sa fie doar o coincidenta sau nu?
Mac: uitare
Narcisa: vanitate
Lalea: simbolul dragostei ,sperantei
Zambila alba: sunt mandru de tine
Zambila albastra: continuitate a sentimentelor